Aandacht voor de ander begint bij jezelf

De 5 belangrijkste tips

Dat iedereen helemaal klaar is met Corona is natuurlijk een open deur. Een heleboel mensen kunnen het C woord niet meer horen en we houden ons met z’n allen steeds slechter aan ‘de regels’. Maar wat mij opvalt als ik om me heen kijk is dat we ook minder geduld en aandacht voor mekaar hebben. Ik denk dat dat komt omdat Corona meer met onze geestelijke gesteldheid doet dan we denken. En als we ons zelf niet goed voelen, hebben we ook weinig om aan een ander te geven. Dus: Aandacht voor de ander begint bij aandacht voor jezelf. Kortom het is hoog tijd om jezelf een keer te verwennen. Hierbij de 5 belangrijkste tips.

Tip 1: Wees vriendelijk voor jezelf

Lopen de dingen niet zoals je wil? Wees dan niet te streng voor jezelf. Accepteer dat je wat minder productief bent of neem een dag vrij als je voelt dat je dat nodig hebt. De coronacrisis is voor niemand makkelijk en je mag best trots zijn dat je jezelf er zo doorheen sleept. Let verder goed op je mentale gezondheid en sta elke dag even stil bij hoe je je voelt. Daarbij kan dit psychologische trucje helpen: noem drie dingen die positief waren aan de dag. Dit kunnen kleine dingen zijn, zoals een mooie zonsondergang of dat je je to-do-lijstje hebt afgewerkt. Nog steeds somber? Overweeg ook eens om je te verdiepen in mindfulness. Er zijn talloze handige apps die je daarbij kunnen helpen.

Tip 2: Blijf contact houden met je omgeving en collega’s

We gaan allemaal door dezelfde rare periode. Het is fijn als iemand oprecht vraagt: hoe gaat het met jou? – en daadwerkelijk luistert naar het antwoord met begrip, openheid en compassie. Dat we elkaar minder zien, betekent niet dat we geen  contact met elkaar kunnen zoeken. Vind je het moeilijk om contact te onderhouden met anderen zonder elkaar te fysiek te zien? Overweeg eens deze opties:
– Plan vaste (online) belmomenten.
– Doe samen een online activiteit. Ga bijvoorbeeld samen online koken: maak hetzelfde gerecht terwijl je videobelt.
– Stuur kaartjes naar mensen die belangrijk voor je zijn. Zo geef je hen en jezelf een fijn gevoel. Maak er meteen een creatieve activiteit van: maak je kaart zo persoonlijk en mooi mogelijk en in de brievenbus ermee!

Tip 3: Zorg voor voldoende ontspanning en doe leuke dingen

Soms vergeten we tijd vrij te maken voor dingen die we leuk vinden. Dit kan van alles zijn, zoals lezen, muziek luisteren, breien, in bad gaan, yoga doen enzovoort. Maak een lijstje met 50 leuke dingen die jou energie geven en plan per dag een uur voor jezelf in. En doe dan iets van je lijst. Voel je niet schuldig. Want vergeet niet dat je niets voor een ander kunt betekenen als jijzelf te weinig energie daarvoor hebt. Aandacht voor de ander begint nu eenmaal bij aandacht voor jezelf.

Tip 4: Blijf in beweging

Beweging helpt om je niet alleen fysiek, maar ook mentaal goed te voelen. In deze coronatijd bewegen we veel minder dan anders. Wissel je werk af met voldoende pauzes. Doe tussendoor een korte beweegactiviteit of wandeling. Bewegen heeft een positief effect op de concentratie. Voor sommige sporten gelden momenteel restricties, maar gelukkig kun je via YouTube veel kanalen vinden die je helpen om thuis te sporten. Kom in beweging in jouw eigen huiskamer met behulp van experts of loop een rondje in het park om de hoek.

Tip 5: Leer iets nieuws of vind een nieuwe hobby

Ga aan de slag met je dromen! Door uit je normale omgeving te stappen, ontvangen je hersenen nieuwe prikkels en worden ze uitgedaagd. Dit zorgt ervoor dat je brein beter gaat functioneren en nieuwe informatie sneller kan verwerken. Nieuwe dingen leren werkt heel bevredigend en is goed voor je hersenen. Zo blijkt uit een onderzoek dat het leren van een nieuwe taal, een opmerkelijk groei in de hersenen vertoonde. Of ga bijvoorbeeld puzzelen. Met alle soorten puzzels daag je je hersenen uit, wat een goede invloed heeft op het geheugen. Daag jezelf of een ander uit tijdens een ‘corona challenge’: in vijf weken tijd een nieuwe skill leren. Dit kan van alles zijn: van bakken tot gitaar spelen en van schilderen tot de handstand beheersen. Geef het vijf weken, en misschien vind je wel je nieuwe passie.

Kortom: Aandacht voor de ander begint bij jezelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *