ZORG VOOR EEN WOW ERVARING

Zorg voor een Wow ervaring: Customer Delight.
Hoe krijg en houd je tevreden, loyale en daarmee terugkerende klanten in een wereld waarin het steeds lastiger wordt om op prijs te concurreren?  Dat kan door in te zetten op Customer Delight. Maar wat is dat en hoe doe je dat nu concreet?

Moederdag-uitgave

Zorg voor een Wow ervaring

In dit blog leg ik uit en doe ik je ideeën aan de hand. Ik zet daarbij telkens een product uit de webshop in de schijnwerpers. Deze moederdag-uitgave gaat over Customer Delight en hoe dat jou kan helpen om klanten aan jou te binden.

zorg voor een Wow ervaring

Idee:
Verras je klanten met een bedankje. Zomaar, zonder directe aanleiding, omdat je hem/haar als klant zo belangrijk vindt. Geef eens wat anders dan de geijkte bos bloemen of fles wijn en maak je klant blij met wat unieks, wat speciaals. Zoals een luxe doos Teas from the heart van Tea Forté.

Een gewoon tevreden klant is tegenwoordig niet meer genoeg. Je moet de verwachtingen van de klant overtreffen! Dit wordt ook wel Customer Delight genoemd.

Customer Delight

Volgens Jean Pierre Thomassen is Customer Delight de kunst van het realiseren van onvergetelijke momenten voor de klant. Niet toevallig, maar elke dag weer. In zijn boek Customer Delight in vijf stappen beschrijft hij praktisch en met veel voorbeelden hoe je Customer Delight een blijvend onderdeel van je bedrijfsstrategie maakt.

Rationele en emotionele beleving

Customer Delight wordt bepaald door twee aspecten: De rationele beleving en de emotionele beleving. Bij rationele beleving van de klant moet je denken in de vorm van een zeer hoge mate van tevredenheid (zeer tevreden, uiterst tevreden, een rapportcijfer van een 9-10). Bij emotionele beleving moet je denken aan emoties zoals verrassing en plezier.

75% koopbeslissingen met emotionele component

Vormen van Customer Delight waarbij sprake is van positieve emoties, blijken veel krachtiger te zijn op ons gedrag dan alleen een rationele beoordeling van ‘zeer tevreden’. Dit komt doordat emoties een grote invloed hebben op ons gedrag. Zo heeft maar liefst 75% van onze koopbeslissingen een emotionele component. Uiteindelijk is het ons onderbewustzijn dat bepaalt wat we doen. Voor bedrijven is het daarom van belang om positieve emoties bij klanten te creëren. Zo bezien is Customer Delight ook de kunst van het creëren van positieve emoties bij klanten.

Zorg voor een Wow ervaring creëren

Klanten hebben tientallen ervaringen per week. De meeste maken geen indruk en vergeten we, maar zo nu en dan is er een echte ‘Wow’-ervaring. Bedrijven zijn vaak te druk om hier bij stil te staan.

zorg voor een Wow ervaring

Daardoor kan het gemakkelijk gebeuren dat bedrijven teveel vanuit zichzelf redeneren en te weinig vanuit de (potentiële) klant. Zodra jij je hier bewust van bent en er wél actie op onderneemt ben jij je concurrenten voor. En steek je boven het maaiveld uit, door klantverwachtingen te overtreffen.

Het belang van persoonlijke aandacht

Persoonlijke aandacht kan van een tevreden klant een enthousiaste klant maken. Welgemeente aandacht, herkenning en erkenning, echte betrokkenheid, iets extra’s willen doen, regels buigen als het nodig is en echt het belang van de klant dienen, zijn allemaal voorbeelden die klanten kunnen enthousiasmeren.

Enkele tips

1. Leer je klant kennen:
ga echt in gesprek met klanten om hun ervaringen, verwachtingen en emotie te begrijpen. Breng de klantreis in beeld.

2. Verras jouw klant:
met een kleinigheidje (mooie thee, bloemen, kaartje) of je dienstverlening door bijvoorbeeld sneller dan verwacht te leveren. Vervroeg de kerstattentie naar de zomervakantie of geef een keer wat gratis weg.

3. Ben attent:
Klanten zijn ook mensen merken dat je hen waardeert als klant. Stuur een attentie voor een verjaardag, of een jubileum van het bedrijf. Geef je klanten ook aandacht na afloop van een opdracht of bestelling.

4. Los problemen op:
Handel problemen en klachten voortreffelijk af. Luister actief, straal begrip en probeer een oplossing te bedenken die werkt. Ook als daarvoor enkele regeltjes moeten wijken.

Verras je klanten 

Zomaar, zonder directe aanleiding, omdat je hem/haar als klant zo belangrijk vindt. Geef eens wat anders dan de geijkte bos bloemen of fles wijn en maak je klant blij met wat unieks, wat speciaals. Zorg voor een Wow ervaring. Zoals een luxe doos Teas from the heart van Tea Forté.

Tea Forté

Wil je iets speciaals geven met een luxe uitstraling? Dan ben je bij Tea Forté aan het juiste adres. Tea Forté staat voor thee die qua smaak en geur van subliem niveau is.

zorg voor een Wow ervaring

Ideaal als je iemand een speciaal cadeau of attentie wilt geven. De theezakjes hebben de vorm van een pyramide, zijn van zijde en handgemaakt. Zij beschikken over een kenmerkend steeltje dat mooi uit de speciaal hiervoor gemaakte theekoppen en theekannen steekt.

zorg voor een Wow ervaring

Deze hartvormige geschenkdoos in vrolijke kleuren is een zeer origineel cadeau voor degene die je wilt verrassen of bedanken met iets bijzonders. Hij is verkrijgbaar in het klein of het groot. Ook mooi te combineren met de theekop met deksel van Tea Forté of de mooie set onderzetters.

Een persoonlijke noot

Ik wás geen theedrinker, maar de ervaring met Tea Forté heeft dat veranderd. Nu gun ik mij graag een lekker kopje thee. Zelf ben ik vooral blij:

  • Dat niet alleen de uitstraling an Tea Forté prachtig is, maar dat de thee ook nog heerlijk ruikt en smaakt. De meeste theeën zijn biologisch gecertificeerd.
  • Tea Forté is voor mij: Puur genieten en even tijd voor mezelf! Dat komt omdat het assortiment compleet is en met super veel zorg voor detail is samengesteld. Maar toch heel praktisch.
  • Ik ben een fan van hun theekoppen. Ik dacht eerst dat thee het lekkerste uit een glas was, maar daar ben ik helemaal van teruggekomen. De porseleinen theekoppen zijn niet alleen heel mooi en praktisch maar drinken ook nog eens erg lekker.

Op zoek naar een alternatief dat nog completer maar ook wat duurder is? Kijk dan eens naar de Cadeauset van Solstice. Prachtig en compleet.

zorg voor een Wow ervaring
Dit bericht is gepost in blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *